Met het project Door Geldzorgen Geraakt willen wij, door het delen van ervaringsverhalen, het onderwerp geldzorgen bespreekbaar maken. Onlangs zijn we in gesprek geweest met Michel van Ruitenburg. Hij woont samen met zijn twee jongvolwassen zonen in Oost-Groningen en heeft het daar erg naar zijn zin. Hij heeft een moeilijke periode doorgemaakt vanwege geldzorgen en bijkomende problemen, maar dankzij de ondersteuning van Welstad en zijn openheid en positieve houding kan hij nu weer van het leven genieten.

“Vraagtekens die ik tot voorheen niet kende, het begon me over de schoenen te lopen.”
De ellende begon voor Michel van Ruitenburg op het moment dat hij en zijn toenmalige vrouw gingen scheiden. Er kwam veel naar boven, waaronder ook financiële problemen. “Door de scheiding kwamen er nogal wat uitdagingen naar boven waar ik voorheen niet mee te maken had. Mijn (ex-) vrouw deed de boekhouding en het huishouden, ik keek daar eigenlijk nooit naar om en ik vertrouwde daar blindelings op. Toen we gingen scheiden, kwam er veel op me af en had ik moeite om mijn hoofd boven water te houden wat betreft de financiën, mijn leefomgeving en het huishouden.”

“Het is een leerproces en je moet erin groeien, maar er zijn oplossingen en mensen die je willen helpen.”
In het begin probeerde Michel de problemen zelf op te lossen, maar al snel bleek dat het hem boven het hoofd groeide. Niet alleen werden de geldzorgen groter, maar ook de structuur in huishoudelijke zaken kwam onder druk te staan. De impact van geldzorgen en bijkomende problemen is groot en dat resulteerde bij Michel in een burn-out. “Wanneer ik vroeger hoorde dat iemand een burn-out had, vond ik dat maar onzin en overdreven. Nu ik zelf heb ervaren wat het is, kan ik alleen maar zeggen dat het je ineens overkomt. Je kunt je enorm druk maken over van alles, en dan ziet het leven er niet meer zo zonnig uit. En ik ben bang dat als je niemand hebt om mee te praten, dan kom je er niet uit, je hebt hulp nodig. Ik heb twee mooie jongens en ik heb een veel te mooi leven, dan wil je uit die narigheid komen.”

“Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en van de muur weer terug naar het kastje… “
Toen er door omwonenden werd geklaagd dat het bij hem een rommeltje was, kwam Welstad in beeld. Het gezin kreeg een opruimcoach toegewezen die overzicht en adviezen bracht. “Het is een leerproces, we hebben een mannenhuishouding – we moeten erin groeien en dat gaat niet altijd van een leien dakje. Maar met de hulp van de opruimcoach en Dennis krijgen we richting en leren we om te gaan met de situatie en dat voelt goed!” Dennis is ervaringsdeskundige Armoede & Schuldproblematiek bij Welstad. Hij herkent de situatie en weet hoe het voelt, hoe het werkt en hoe je oplossingen kunt vinden. Hij heeft de juiste ingangen bij schuldeisers en krijgt meer gedaan, dan wanneer je zelf contact opneemt met schuldeisers. “Toen ik zelf alles wilde regelen en eindelijk de stap durfde te nemen, liep ik tegen een grote muur van onwil op. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en van de muur weer terug naar het kastje… Zoals bij de stroomleverancier, die mij als één van de zovelen zag, die niet luisterde naar mijn verhaal en geen aandacht had voor mijn situatie. Het was frustrerend geen contact te kunnen krijgen, terwijl ik naar oplossingen zocht. Toen Dennis mij hierbij kwam helpen, was het nog steeds een uitdaging om een oplossing te vinden. De helpdesk werkt vanuit een vaste structuur en daar kwam zelfs Dennis niet zomaar doorheen. Totdat we dreigden met de geschillencommissie, toen was er opeens contact. Het moet niet gekker worden! Maar mooie verhalen zijn er gelukkig ook. Ik sprak een hele leuke en hulpvaardige man bij het Waterschap die écht met mij naar een oplossing zocht. En wanneer dat dan gebeurt, word je positiever en ben je weer in staat om verder te gaan. In dat vaarwater, daar voel ik me wel lekker bij.”

”Tja, daar sta je dan, 53 jaar oud, op zoek naar een baan…”
Michel is dol op zijn werk; hij zit al 30 jaar in de brandpreventie. Compartimenteren om brand te beperken tot het aantal vierkante meters, ervoor zorgen dat de brand niet snel kan uitbreiden – daar weet hij alles van. Dat varieert van een brandblussertje tot complete gebouwen. Hij heeft bij zijn vorige werkgever 28 jaar gewerkt, totdat het bedrijf failliet ging. “Tja, daar sta je dan, 53 jaar oud, op zoek naar een baan… Dat was niet eenvoudig, maar bij WBA zochten ze iemand met veel ervaring en daar kon ik aan de slag. Daar ben ik helemaal op mijn plek!”

“Sommige dingen doen pijn, en daar moet je mee leren leven, so be it.”
Michel woont samen met zijn twee zonen – een paard, 5 kippen, 5 katten en 3 goudvissen in de vijver – in een boerderij in Mussel en heeft het daar erg naar zijn zin. “Ik ga hier nooit meer weg, het bevalt heel goed! Ik ben, ondanks alles, een tevreden mens. En soms kom je hobbels in de weg tegen. De Engelsen kunnen het zo mooi zeggen: What doesn’t kill you, makes you stronger. Sommige dingen doen pijn, en daar moet je mee leren leven, so be it.”

“Denk niet dat je de enige bent. Haal je hoofd uit het zand, pak je problemen aan en vraag om hulp!”
Michel wil benadrukken dat veel mensen door geldzorgen geraakt zijn en dat ze niet moeten denken dat ze de enige zijn. “Naar buiten komen met je problemen, op een veilige manier, is heel belangrijk. Haal je hoofd uit het zand en pak je problemen vast, want ze gaan niet vanzelf weg. En als je de juiste wegen weet te bewandelen, dan wordt het een stuk makkelijker. Je krijgt meer ruimte in je hoofd en er is weer ruimte om te lachen. Problemen nemen af en je voelt je beter. Daar vecht je voor!”

Meer informatie over dit project kun je lezen op https://regiodealoostgroningen.nl/projecten/door-geldzorgen-geraakt/