VNO-NCW MKB Noord, de Protestantse Kerk Nederland en Welstad onderzoeken in het kader van de Regiodeal Oost-Groningen hoe we werkgevers en werknemers in Oost- en Midden-Groningen bewust kunnen maken hoe geldzorgen ieder van hen raakt en wat ze hier samen aan zouden kunnen doen. Onder de noemer ‘Door geldzorgen geraakt’, spreken we werkgevers en andere partijen uit de regio. We verzamelen in een serie artikelen de inzichten waarmee we werkgevers en werknemers uit de regio straks kunnen helpen om geldzorgen nog effectiever aan te pakken.

“Een financieel gezonde werknemer is goed voor je bedrijf”
Waarom zou je je als werkgever bemoeien met de financiële problemen van je werknemers? Voor Anna Werker en Lando Tuinstra van de Bewindvoerster in Veendam is dat helder: “Het hebben van financiële problemen is niet alleen ongezond voor de werknemer, maar ook voor het bedrijf”.

Bewindvoerders worden bij schuldenproblematiek vaak pas benaderd als mensen al bijna uit huis worden gezet, als ze afgesloten worden van gas, elektra en/of water. Of als er beslag gelegd wordt op een inkomen of wanneer ze vanwege de stress niet meer kunnen slapen. Begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook jammer volgens Anna en Lando, want hoe langer je wacht, hoe erger de situatie wordt.

Als bewindvoerders zijn Anna en Lando onder andere gespecialiseerd in het beschermen en helpen van mensen die schulden hebben. “Wij weten hoe je financiële problemen kunt aanpakken. Wie en vooral hóe je schuldeisers moet benaderen. Als wij een deurwaarder bellen is er vaak veel meer mogelijk dan wanneer de cliënt zelf belt”, vertelt Lando.

 

Taboe
Maar dan moeten ze wel benaderd worden. En daar zit het pijnpunt volgens de bewindvoerders. Het taboe rondom financiële problemen is namelijk groot. “Mensen schamen zich voor hun situatie. Daarnaast heeft bewindvoering soms nog te maken met het negatieve imago. Malafide bewindvoerders uit het verleden zijn- en worden groot uitgelicht door de media. Dit zorgt ervoor dat mensen denken; ik doe het zelf wel. En dan verzuipen ze”, aldus Lando.

“Onderschat niet wat financiële stress met een mens doet”, vertelt Anna. “Je IQ holt met een aantal basispunten achteruit. Mensen gaan in de overlevingsmodus en overzien de situatie niet goed. Signalering vanuit de omgeving is daarom cruciaal. En dat is waar de werkgever om de hoek komt kijken. Werkgevers kunnen hierin namelijk een belangrijke rol spelen”.

“Als je als ondernemer het gesprek aangaat, is dat voor de werknemer vaak veel fijner dan direct met een hulpverlener die je niet kent.”

Vraagt iemand om een voorschot of wordt er een loonbeslag gelegd? Ga het gesprek met de werknemer aan en vraag dan eens goed door. Hoog ziekteverzuim, niet fris op het werk verschijnen, diefstal of onrust op de werkvloer kunnen ook een teken aan de wand zijn.

Lando: “Als werkgever heb je niet altijd door dat goede hulp niet alleen veel stress, maar ook veel geld kan besparen. “Een werknemer met financiële problemen kan je al gauw 13.000 euro per jaar kosten.”

 

Praktische aanpak ontbreekt
Wat je als werkgever kunt doen is helaas niet altijd duidelijk. Een pragmatische, praktische aanpak ontbreekt nog volgens Anna. “Het moet duidelijker worden waar werkgevers terecht kunnen en wat je als werkgever concreet kunt doen voor iemand met schulden.”

Er zijn dus nog stappen te makken volgens de bewindvoerders. En dit is belangrijk. Het aantal mensen met schulden in deze regio is hoog en zal de komende periode alleen nog maar toenemen, zo verwachten het duo.