Projectomschrijving
Nederlandse én Duitse kinderen op jonge leeftijd (spelenderwijs) kennis laten maken met elkaars taal en cultuur. Want een vreemde taal leer je het makkelijkste op jonge leeftijd en opent op latere leeftijd zeker deuren.
Op dit moment brengt Vroege Buurtaal basisscholen in de grensregio bij elkaar en ondersteunt in het organiseren van activiteiten. De leerlingen ervaren hun regio op een andere manier en helpt bewust te maken van wat er allemaal te doen en ontdekken valt door het stuk in het buurland én in de eigen regio met andere klasgenoten te beleven.
Meertaligheid en culturele sensitiviteit
Vroege Buurtaal op school betekend een taalrijk schoolleven, zorgt voor culturele meerwaarde, bevordert het begrip voor anderen, helpt bij de profilering van scholen en zorgt ervoor dat we van elkaar leren. Meertaligheid en culturele sensitiviteit is in de Europese grensregio Nederland-Duitsland van groot belang. Als buren werken wij namelijk op allerlei vlakken nauw samen. Het spreken en begrijpen van elkaars taal en cultuur is een bindende factor in die samenwerking en stelt ons in staat om te profiteren van de kansen die onze regio te bieden heeft.
Spelenderwijs kennis maken met taal en cultuur van het buurland
Dankzij de Regio Deal Oost-Groningen maken leerlingen kennis met regionale bedrijven, musea en organisaties. Ze ontdekken op die manier wat hun regio inclusief het buurland te bieden heeft. De kinderen maken ook hierbij spelenderwijs kennis met de taal en cultuur van de regio. Het doel is dat kinderen een positief en regio-inclusief beeld van de regio verkrijgen en hierdoor later als volwassenen maximaal profiteren van de onderwijs- en arbeidsmarktkansen in de hele regio, inclusief het gedeelte van het buurland.
De grens is een kans
Voor Oost-Groningen is het wezenlijk om de kansen die in buurland Duitsland ontstaan, niet te laten liggen en de grens als kans te zien. Of in ieder geval dat de keuze voor je opleiding, baan en woning binnen jouw regio gemaakt wordt door je gehele regio te benutten. Inwoners moeten gebruik kunnen maken van hun gehele omgeving, als werknemer en werkgever, stagiair en student. Door op jonge leeftijd kennis te maken met de mogelijkheden in de regio, wordt een 360 graden bewustzijn gecreëerd.
Lea Timmer werkt bij de Eems Dollard Regio en is als projectleider verantwoordelijk voor Vroege Buurtaal. Wil je meer informatie over Vroege Buurtaal of betrokken worden bij het project? Neem dan graag contact op met Lea via de mail: Lea.Timmer@edr.eu.