Projectomschrijving

2BE is een sociale jongerenorganisatie die gelooft in de kracht van kwetsbaarheid, verbinding en talentontwikkeling. Talentontwikkeling in welke vorm dan ook, (sport, theater, cultuur, actieve mindset workshops) helpt jongeren te leren zien waar zij goed in zijn, waardoor zij de juiste vervolgstappen kunnen zetten naar een mooie toekomst. Ook draagt dit bij aan een betere fysieke gezondheid en het zorgt er ook voor dat jongeren elkaar ontmoeten. Wie mee doet aan 2BE leert doelen te stellen en deze te bereiken en leert te incasseren wanneer dit niet lukt. 2BE biedt verschillende programma’s aan voor jongeren die uitgevallen zijn, dreigen uit te vallen of al langere tijd thuis zitten. We kijken altijd naar wat de jongeren WEL kunnen en laten ze dit door ons programma inzien. Het programma is op maat gemaakt en sluit aan bij de interesses en uitdagingen van de jongeren.

Jongeren tussen wal en schip
Janneke Hoogstra-Bos (coördinator en projectleider 2BE): ,,In de regio waarin wij actief zijn (Gemeente Eemsdelta, Provincie Groningen en nu dan ook Oost-Groiningen) zien we veel jongeren die buiten de boot vallen. Jeugdwerkloosheid en jeugdcriminaliteit, armoede en beperkte draagkracht maken dat de maatschappelijke participatie voor een deel van de jongeren een steeds groter probleem wordt. Het aantal voortijdige schoolverlaters (VSV-ers), dus jongeren zonder startkwalificatie, is groot en de begeleiding die geboden wordt om dat te voorkomen is niet altijd succesvol. We hebben een programma opgezet waarbij positieve ervaringen centraal staan. Dit geeft ons de kans om ook op andere terreinen (familie, schulden, schooluitval) samen met onze netwerkpartners de problemen aan te pakken. We hebben al meer dan 100 jongeren begeleid richting opleiding en/of werk.”

2BE gaat van start in gemeente Westerwolde
2BE wil de neerwaartse spiraal bij deze jongeren doorbreken met de kracht van sport, talentontwikkeling en positieve ervaringen. Maar vooral door te luisteren naar jongeren en hierdoor te horen waar hun behoeften liggen en wat ze willen. Zij kunnen dat snel en goed organiseren. Door een leuk programma en het geven van positieve ervaringen. Daarnaast leren ze opnieuw sociale vaardigheden en krijgen ze een basis voor de toekomst. Van daaruit gaat 2BE met hen na waar ze verder tegenaan lopen, waar ze behoefte aan hebben en waar ze voor willen gaan om iets van hun leven te gaan maken. 2BE zorgt voor opleiding, stage- en leerwerkplekken. De eerste groep in regio Oost-Groningen gaat van start in Vlagtwedde, gemeente Westerwolde. Het interview met Janneke Bos en wethouder Bé Schollema over de start in Vlagtwedde lees je hier.

Voor meer informatie over 2BE kun je kijken op 2BE! – Sport4connect.