Praktijkleren

Praktijkleren: Laat zien wat je kan en ga er mee aan de slag

Binnen de pijler Leren van de Regio Deal Oost-Groningen staat praktijkleren op de agenda. Maar wat is praktijkleren? Het woord zegt het eigenlijk al, leren in de praktijk.

 

Geen diploma’s
Robert van Adrichem is sinds november 2021 projectleider van het project praktijkleren. “Bij praktijkleren gaan we inwoners van Oost-Groningen in de praktijk scholen. Denk aan jongeren die geen diploma en nog geen baan hebben, en wel willen werken, deze groep gaan we begeleiden naar een Praktijkverklaring. Of inwoners die wel een baan hebben en geen of weinig diploma’s hebben, ook deze inwoners gaan we begeleiden naar een praktijkverklaring. Het behalen van een praktijkverklaring geeft de deelnemers waardering voor de vaardigheden die zij beheersen. Ze werken bij een erkend leerbedrijf en krijgen de praktijkverklaring vanuit het MBO. Zo worden deze inwoners voor bedrijven nog beter inzetbaar omdat ze de kandidaten voor 100% scholen in de praktijk.”

Praktijkverklaring
Bij praktijkleren zijn de deelnemers werkzaam bij een erkend leerbedrijf welke geregistreerd staat bij SBB (www.stagemarkt.nl). Er wordt gekeken welke werkprocessen vanuit het MBO (kwalificatie)dossier passend is bij de deelnemers en bij het bedrijf. Vervolgens wordt de deelnemers binnen het bedrijf door de praktijkopleider vaardigheden aangeleerd die vereist zijn voor de afgesproken praktijkverklaring. Of omgekeerd, als iemand binnen een bedrijf al werkzaam is en aantoonbare kwaliteiten bezit, kan dit beide leiden tot een praktijkverklaring. De verklaring wordt na toetsing van het leerbedrijf en de verbonden MBO en ROC instelling uitgereikt aan de deelnemer.

Infrastructuur verbeteren en het wegnemen van drempels
Praktijkleren is in 2019 in de arbeidsmarktregio Groningen (provincie Groningen en Noord-Drenthe) als pilot gestart door Werk in Zicht samen met SBB en het MBO. Er staat nu een duidelijke structuur.  Robert: “Mijn taak is om het project over heel Oost-Groningen uit te rollen en nog meer bekend te gaan maken. Ook het verbeteren van de infrastructuur en het wegnemen van de drempels hoort hierbij. Hiermee maken wij praktijkleren toegankelijk en haalbaar voor iedereen zonder diploma of startkwalificatie in Oost-Groningen.”