Janneke Bos projectleider van 2BE en Bé Schollema voorzitter wethouder van de Pijler Leren Regio Deal

Het project 2BE gaat van start in gemeente Westerwolde

Sociale jongerenorganisatie 2BE richt zich op jongeren van 16 – 27 jaar die tussen wal en schip zijn geraakt. 2BE heeft een programma ontwikkeld, waarbij sport, kwetsbaarheid, verbinding, theater en cultuur samen komen. Daarbij zijn er actieve workshops gericht op talentontwikkeling en een veranderde mindset. 2BE helpt jongeren te leren zien waar zij goed in zijn, waardoor zij de juiste vervolgstappen kunnen zetten naar een mooie toekomst. Over een paar maanden kan de eerste groep van start gaan in Vlagtwedde. De intentieverklaring voor het project is begin maart ondertekend door Janneke Hoogstra – Bos, Coördinator – Projectleider 2BE en wethouder Bé Schollema, voorzitter van de Pijler Leren Regio Deal Oost-Groningen. 

 

Nu de scholen na Corona weer begonnen zijn lijkt het heftiger dan ooit. Leerlingen die niet op komen dagen, maar depressief thuis zitten. Geen idee hebben wat ze met hun leven moeten. 2BE richt zich in het bijzonder op deze jongeren. Janneke: “Er zijn veel kinderen die tussen wal en schip zijn geraakt. Ze zitten niet op school, werken niet, hebben geen toekomstperspectief en hebben moeite met contact maken. Wij bieden een programma van tien weken lang, drie ochtenden in de week, waarbij het hoofddoel is dat iemand weer zin krijgt in het leven. Samen hun talenten herkennen en leren om dit talent positief te gebruiken. We doen verschillende workshops, sporten samen en maken toekomstplannen. Het programma is op maat gemaakt en sluit aan bij de interesses en uitdagingen van de jongeren.”

 

Laatste strohalm

Regio Deal Oost-Groningen vindt het heel belangrijk dat 2BE in de hele regio jongeren kan gaan begeleiden. Er is inmiddels een projectleider aangenomen voor de eerste groep in gemeente Westerwolde. Jongeren kunnen zich hiervoor inschrijven. De meeste jongeren worden bekend met 2BE via het Sociaal Domein, scholen, ouders, huisarts. Voorzitter wethouder Bé Schollema is blij dat er voor deze jongeren aandacht komt: “Ik vind het oprecht heel belangrijk dat we deze kinderen perspectief kunnen bieden. Voor velen kan het de laatste strohalm zijn. De sociaal economische status is niet je inkomen maar je cultuur. En het gaat over een hele grote groep in Oost-Groningen.”

 

Voor meer informatie over 2BE kijk je op 2BE! – Sport4connect.